Uutiset

Pienempi hiilijalanjälki Valutecin kuivaamojen avulla

Valitsemalla Valutecin puutavarakuivaamon saha voi vähentää kuivaamon rakennusvaiheen hiilijalanjälkeä 65 prosenttia. Tämä ilmenee laskelmista, joissa Valutecin tapaa rakentaa kuivaamot ruostumattomasta teräksestä on verrattu vaihtoehtoihin, joissa käytetään alumiinia.
– Tärkeimpinä syinä tähän ovat teräksen käyttöikä ja se, että suuri osa kuivaamorakennuksissamme käytetystä teräksestä on kierrätettyä, sanoo Valutecin kestävästä kehityksestä vastaava Eric Johansson.

Ruostumattomasta teräksestä rakennetun puutavarakuivaamon käyttöikä on vähintään 40 vuotta – eli sillä on kaksi kertaa pidempi käyttöikä kuin alumiinista valmistetulla puutavarakuivaamolla. Valutecin FB-kanavakuivaamon rakentamiseen käyttämien materiaalien ilmastovaikutus on 309 tonnia hiilidioksidia, kun 50 prosenttia käytetystä teräksestä on kierrätettyä.

40 vuoden käyttöiällä laskettuna hiilidioksidikuormitus on vuositasolla noin 8* tonnia. Vaihtoehto, jossa käytetään alumiinia, tuottaa samalla laskelmalla puolestaan noin 23** tonnin vuosikuormituksen.
– Ero on vuositasolla 15 hiilidioksiditonnia, mikä vastaa suunnilleen määrää, jonka kaksi hehtaaria havumetsää sitoo hiilidioksidia vuodessa, tai 60 edestakaista lentomatkaa vuodessa Tukholman ja Lontoon välillä, Eric kertoo.

Sen ansiosta, että puutavara sitoo hiiltä, kuivaamossa käsitellyt puutavarat ovat ilmastokompensoineet kuivaamon rakentamisen jo silloin kun kuivaamon läpi on mennyt reilu 400 kuutiota puutavaraa.
– Kuivaamon sisäympäristö joutuu kovalle rasitukselle, joten siellä tulee käyttää materiaalia, kuten ruostumatonta terästä, joka takaa oikean laadun pitkällä aikavälillä. Tämä tuottaa fossiilipäästöjä alkuvaiheessa. Samalla kuivaamossa käsiteltävä puu ilmastokompensoi rakenteen kuitenkin nopeasti, mikä on myös yksi osoitus sahojen tuotteiden ilmastohyödyistä, Eric sanoo.

Hän jatkaa:
– Teemme ketjun omassa osassamme kaiken minkä pystymme asioiden edistämiseksi, ja se, että ruostumattomasta teräksestä valmistettu vaihtoehtomme suoriutuu niin hyvin muihin vaihtoehtoihin verrattuna, on meille siitä hieno tunnustus. Samalla pidämme kuitenkin keskipisteessä yleisen tavoitteemme eli puun käytön lisäämisen mahdollistamisen. Se on yksi parhaista tavoista edistää kestävää kehitystä. Yhä useampien pitäisi ymmärtää, miten suuria ilmastohyötyjä sahat joka päivä tuottavat, Eric sanoo.

 

Vertailuun>>

 

*Based on Stena Recycling: 58% of CO2 is saved with recycled steel compared to primary.

**Based on Stena Recycling: 92% of CO2 is saved with recycled aluminium compared to primary.

Lataukset

Valutec – kestävä kumppani

Yhteyshenkilöt

Jaa Facebookissa