Norra Kåge, Ruotsi

Norra on laajentuva metsäalan yritys, jonka omistavat 16 000 yksityistä metsänomistajaa. Heidän metsäomaisuutensa on Pohjois-Ruotsissa yhteensä runsaat miljoona hehtaaria. Norralla on kaksi sahaa, kaksi höyläämöä ja paalutehdas. Yhteensä ne tuottavat lähes 500 000 kuutiometriä puutavaraa.

Vieraile Norra Skogsägarnan sivustolla >>

TC-kanavakuivaamo ja Valmatics 4.0 tehostavat Norran toimintaa
Norra Skogsägarnan saha Kågessa Ruotsissa otti vuonna 2019 ensimmäisten sahojen joukossa tuotannossaan käyttöön Valmatics 4.0 -ohjausjärjestelmän. Norrassa Valmatics 4.0 on yhdessä TC-kanavakuivaamoinvestoinnin kanssa puolittanut lautojen kuivausajan ja tehnyt kuivausprosessista entistäjoustavamman.
– Pystymme nyt toimimaan paljon paremmin eikä kuivaamo ole enää pullonkaula tuotantoketjussa, sanoo kuivaamovastaava Urban Holm.

Norra Skogsägarnan Kågen sahalla Skellefteån pohjoispuolella työskentelee noin 100 henkilöä ja tuotanto oli viime vuonna lähes 240 000 m3. Valutecin TC-kuivaamo otettiin käyttöön vuoden 2019 alussa, ja samalla käytöstä poistettiin kahdeksan vanhaa kamarikuivaamoa. Uutta kuivaamoa käytetään pääasiassa lautojen kuivaamiseen.
– Meillä on ollut ongelmia lautapuolella, sillä se on ollut pullonkaula, joten meidän oli tehtävä asialle jotain. TC:n avulla olemme puolittaneet lautojen kuivausajan, mikä on aivan mahtavaa. Lisäksi se kuluttaa vähemmän energiaa kuutiometriä kohti kuin kamarikuivaamo, Urban sanoo.

”Joustavampia”
Urban kertoo, että uuden TC-kuivaamon ja Valmatics 4.0 -ohjausjärjestelmän sisäänajo on sujunut yli odotusten.
– Järjestelmää vaihdettaessa on aina aluksi odotettavissa jonkinnäköisiä hankaluuksia, mutta meillä kokemus on ollut positiivinen. Meillä on käytössä myös kaksi muuta kanavakuivaamoa, yksi laudoille ja yksi lankuille. TC-kuivaamo lisää joustavuuttamme, koska siinä voidaan yhdistellä paremmin eri sahatavaralajeja.

Valmatics 4.0 on kehitetty täydellisesti TC-kanavakuivaamoa varten, ja siinä on täysi simulaattorituki. Kuivaamonhoitajien tarvitsee ainoastaan tietää alku- ja tavoitekosteudet, ja lopun kaavan määrittelyn ja prosessin he voivat jättää järjestelmän hoidettavaksi. Tämä antaa suuret mahdollisuudet automatisointiin ja optimointiin.
– Olemme aloittaneet työn siihen pääsemiseksi, mutta emme ole vielä aivan siellä. TC-kuivaamo on nopea ja pystyy käsittelemään suuremman määrän puutavaraa kuin uskoimme, joten pohdimme edelleen, miten paljon ja mitä puutavaraa siihen syötämme. Valmatics 4.0:n sisältämä simulointi tunnistaa, kun kuivaamossa on aika lisätä nopeutta tai muuttaa kuivausilman olosuhteita. Kun löydämme oikeat tasot, siitä tulee todella hyvä.

Lataukset

Referenssit Norra Kåge

Jaa Facebookissa